Si am data si bac-ul

                                                          DIN NOU ...DESPRE BAC



Si am inceput din nou examenele de bac.Spre nemultumirea tuturor elevilor bineinteles a picat Eminescu.Daca 4 ani la rand s-a dat poezie elevii au mers pe premiza ca macar anul acesta sa fie proza.Dar ce nu au stiut ei ca fix in data ce urma sa se dea proba la literatura al nostru Eminescu implinea o venerabila varsta de cand a scris mult prea lunga poezie Luceafarul.

„A picat Eminescu(…) Un eseu de 600 de cuvinte”. De unde sa scoti atatea cuvinte despre un singur poet ? se intreba un elev in momentul iesirii din clasa.
Pai daca aberai si 1000 de cuvinte tot pe acolo erai caci despre Eminescu poti sa aberezi cat doresti ca nu vei fi pe dinafara,ii da replica alt elev.

Cat despre parerea acestora despre campaniile ce promoveaza un stil de viata sanatos? Toti stiau sa dea exemple dar pe foaie pur si simplu blocaj.


,,Cobori in jos Luceafar bland 
Cobori si ne lumineaza
Caci nu credeam noi nicicum
Ca pici la bac acum.,,
Cam asa se esxprima  unul din elevi pe o retea de socializare dupa examen.Iar ca o completare cineva ii da raspunsul.
"Coboară jos Luceafăr blând coboară de mă-nvață, că n-am stiut că o să pici, la fel ca a mea față..." =))

Deci putem fi si foarte buni poeti depinde din ce context folosesti rima.Trebuie sa recunoastem ca nu sunt chiar pierduti de tot tinerii de azi dar si-ar dori sa mai primeasca subiecte si din secolul 20 nu numai din 19.
 Si revenim si cu cateva perle gasite la intamplare.


"Rolul verbelor la imperfect e sa intelegem ca autorul era la inceput si nu scria chiar grozav. Mai tarziu in opera artistica criticii au observat ca totul a devenit perfect, mai ales verbele", cam asa arata viziunea despre viata a unui elev, care ne explica practic "evolutia" verbului.
"O secventa temporala este cand omul se uita la ceas. Daca se uita la o harta era o secventa spatiala si daca punea o muzica era o secventa auditiva" e perla unui alt tanar care spera sa ia BAC-ul in 2014.
Si, pentru ca bomboana pe coliva sperantei sa fie completa, un elev ne explica cum sta treaba cu osul in vremurile noastre.
"O expresie moderna cu cuvantul "os" este "i-os". I vine de la internet", a scris elevul, facand aluzie la sistemul iOS al Apple. Unde i-ul vine de fapt de la iPhone :)
"Rolul cratimei e sa arate mai frumos pe hartie expresia. Daca era sa scriem "sin semne", era prea inghesuit"
"Doua motive literare sunt ca scriitorul e talentat si ca n-are servici, asa ca scrie si vinde romanele."
"Rolul interogatiilor retorice e sa-ti raspunda cineva cand nu stii unele lucruri. Doar ca nu te aude nimeni, intrebarea e doar de design. "
"Elementele de prozodie nu exista, pentru ca ne-ati cerut o poezie, nu o proza. "
"Solicit comisiei sa ia in calcul ca acest subiect este o capcana si sa ii ajute pe elevi sa nu cadem in ea. "
"Straniu- sinonim uschit"
"Laitmotivul operei lui Arghezi este copilaria, cu veselie si jocuri. Jocuri in poienite, ca pe vremea lui, nu online, ca acum. "
"As vrea sa comentez, dar nu stiu ce inseamna talazurile. Consider ca la romana puteam fi lasati cu dictionare si la matematica cu calculator. In alte tari asa e. "
"Propozitie cu expresia os: Cand i-am zis ca imi trebuie mai multi bani de buzunar, tata mi-a spus ca ofticosu roade osu."
"In poezia ''Leoaica tanara iubirea'' autorul vede dragostea asa nelinistita si agitata ca un animal fioros inainte sa se repeada la prada lui"

"Verbele la imperfect sunt imprumutate de poeti de la olteni ca ei spun cu invatai, fusei, mancai. Si au impresia ca sunt mai smecheri daca le scriu in textele lor."

"Nu inteleg de ce avem poezie cand toti copiii au zis ca nu le place poezia. Doar asa ca sa luam note mici"

"Daca as putea sa imi scriu punctul de vedere si sa fiu sincer cu aceste activitati de indrumare a lecturii elevilor as spune ca ele nu au niciun rost pentru ca oricum nu mai citeste nimeni carti. Toti preferam sa ne jucam jocul ala cu pasarile pe telefon (nu pot sa i dau numele ca se considera reclama)"

"Promovarea stilului de viata sanatos este asa ca sa mai faca unii niste bani, dar eu cred ca esti sanatos cand mananci ce iti place. Mai repede ma imbolnavesc cand mananc ceva ce nu-mi place decat o shaorma"


Si cam atat despre bac-ul din acest an la limba romana .Vom reveni cu celelalte discipline.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

SUNTEM SAU NU....?

DE CE NU MAI VINE BARZA?